Ez, li ser navź Malpera ; www.pdk-xoybun.com ź, www.xoybun.com ź ū li ser navź Partīya Demokrat a Kurdistan Xoybun ( P D K XOYBUN ) ź, Roja rež, ya 19-26.12.1978'de, bi źriža Kemalīst, Fažīst, Žovenīst ū Nijadperestźn, Dagirkerź Bakurź Kurdistanź, ya, li Bajarź Gurgum'ź (Marež'ź), bi tundī, žermezar dikim ū Žehīdźn Bajarź Gurgum'ź (Marež'ź), bibīr tīnim. Žehīdźn Bajarź Gurgum'ź (Marež'ź), wekź her Tekožer ū Žehīdźn Kurdistanź, nemire ū Dilź meda dijī. Žehīdźn Kurdistanź, yźn berīya vź demź ū yźn hetanź īro, bi bīr tīnim ū tevkujīnźn, li hemberź Kurda, yźn li Kurdistanź ū yźn li dervayź Kurdistanź buye, hemuyan, ango gižtikan Žermezar dikim...
Kurdistanīyźn Hźja :
Dagirkerź Bakur ź Kurdistan ź, Di 19-26.12.1978'de, Li Bajarź Gurgum'ź (Marež'ź) Li Ser Kurdistanīyan, Tevkujīn Kir. Tirkźn Hov (Barbar), Terorīst ū Kujer, Kurda, Bi Kužtinek Hovītī, Kužtin. Di Komkujīyź de 289 dikanźn kurdan tźn rūxandin ū talankirin, agir berdidin 552 malźn kurdan. Bi gorī daxuyaniyźn fermī di nava 7 rojan de tenź 150 kes hatine kujtin lź tź texmīnkirin ku zźdetirī 2500 kes jiyana xwe jidest dane yan winda būne. Elewī ji bajźr direvin, malźn xwe bardikin ū tirk dest didin ser xaniyźn wan. Pirraniya elewiyan źdī venagerin. Bimire Koledarī ū Terorīzma Tirkźn Hov, Terorīst, Kujer ū Dagirker ! Bijī Kurdistanek, Yekgirtī, Serbixwa, Demokrat ū Azad !
Bimire Koledarī ū Terorīzma Dagirkerź Bakurź Kurdistan ź.
Bijī Kurdistanek Yekgirtī, Serbixwa Demokrat ū Azad.
Komkujiya Gurgumź :
Komkujiya Gurgumź, terteleya Marežź, qirkirina Marežź ji komkujiya di 19'ź berfanbarź 1978 heya 26'ź berfanbarź 1978'ź li perźzgeha bakurź Kurdistanź, Gurgumź li dijī kurdźn elewī pźk hat e. Qetlīam ji aliyź hźzźn rastradīkal, Gurźn Boz, tirk-īslamīst ū hin komźn polīs ū ležkeran ve tź kirin.
Ferhengok :
Mixabin zimanzanźn me tźgīnźn krīmīnolojiyź standard nekirine. Gelek tevlīhevī derdikevin. Pźžniyar ev e;
Tevkujī : Ji kujtina hejmarekź mirovan re tź gotin. Bo mīnak kujtina 33 kurdan ji aliyź general Mustafa Muglali ve.
Komkujī : Heger di kujtinź de komekź homojen hedef bź girtin, li cih an herźma ku kujerī lź hatiye plankirin pirraniya endamźn vź komź bźn kujtin. Ji aliyekź ve ev jī tevkujī ye, lź xwerū elewī hedef hatine girtin (ango koma homojen). Herwiha Helebce (bajarek būye hedef).
Nījadkujī : Bo mīnak genosīda Hayan (Ermeniyan) ū li Ewropayź qelandina ūrtź cihūyan nījadkujī ne.
Ziyan zźde būye :
Di terteleyź de 289 dikanźn kurdan tźn rūxandin ū talankirin, agir berdidin 552 malźn kurdan. Gorī daxuyaniyźn fermī di nava 7 rojan de tenź 150 kes hatine kujtin lź tź texmīnkirin ku zźdetirī 2500 kes jiyana xwe jidest dane yan windabūne. Elewī ji bajźr direvin, malźn xwe bardikin ū tirk dest didin ser xaniyźn wan. Pirraniya elewiyan źdī venagerin. Tź zanīn siyaseta cihgirź Mustafa Kemal Atatürk, Żsmet Żnönü ew bū ku parźzgehźn di sīnorź Kurdistan ū Tirkiyeyź de ji kurdan bide valakirin, qet nebe li van parźzgehan nifūsa kurdan bide kźmkirin. Bi vź komkujiyź xeyalekź Inönü jī bicih dihat.
Darizandinźn dewletź :
Wekī gelek caran di vź būyerź de herwiha dewleta tirk nahźle edalet pźk were. Darizan 23 salan didomin, hin kes tźn cezakirin (pažź jī efūkirin), lź 68 berpirsiyar ū kujer rźēa xwe winda dikin, hźj jī nehatine girtin ū darizandin.
Ēavkanī : Daxuyanī ya MĪTź, ya di Rojnama Radīkalź de, li jźre...
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1086405&CategoryID=77 Bi angorź Sīxur'ź dewleta Tirk, MŻT' ź, buyer pevēuna Kurd ū Tirke... ''Tirkźn sūnnī hatin, bikūjin Kurdźn alevī''.
MŻT'e göre Maraž olaylarż Türk-Kürt ēatżžmasżymżž. 29.04.2012
MŻT'in 1979'da Maraž katliamżyla ilgili raporunda, olaylarżn "sašcż-solcu veya Alevi-Sünni meselesinden ziyade Türk-Kürt meselesi görünümü verdiši" iddia edildi.
Kenan Evren ve Tahsin Žahinkayanżn yargżlandżšż 12 Eylül davasżnżn dosyasżna giren gizli MŻT belgelerinde Maraž katliamż ile ilgili ēok ēarpżcż bir iddianżn yer aldżšż ortaya ēżktż.
MŻTin Maraž olaylarż devam ederken devletin yetkili birimlerine gönderilen raporlarżnda Alevilerin katledilmesine yönelik olarak yeterli bilginin olmamasż ve olaylarżn katliam yerine isyan veya iē savaž olarak nitelendirilmesi dikkat ēekti. Katliamdan sonra kaleme alżnan 4 Ocak 1979 tarihli raporda ise Maraž olaylarżnżn sašcż-solcu veya Alevi-Sünni meselesinden ziyade Türk-Kürt meselesi görünümü verdiši iddia edildi. Raporda, Alevilerin ēošunlušunun Kürt oldušu belirtilerek Ašustos ayżndan itibaren Akżncż ve ülkücü kesimlerin, Kürt Alevilerin bir Kürt devleti kurmak iēin ēaba gösterdiklerini, miting ve yürüyüžlerde bunu aēżkēa dile getirdiklerini halka yayarak tansiyonu yükselttikleri belirtildi. MŻTin olaylarżn tüm Türkiye ye yayżlmasż istidadż oldušu belirtilen raporlarda Olaylarżn, saš kesim tarafżndan yönelinen hareketler ile bažlatżldżšżna dair emareler oldušu kanżsż belirtildi.
DERS VERME ZAMANI
17 Ocak 1979 tarihli raporda, olaylarżn, ülkücülerin 2-3 hafta önce MHP Maraž Żl örgütünde il yöneticileri ve Ülkücü Genēlik Derneši (ÜGD) mensuplarżnżn katżlmasż ise yapżlan bir toplantżda planlandżšż belirtildi. Raporda žöyle denildi: Toplantżda Maraždaki Alevilerin ve sol grubun son zamanlarda ülkücü ve Sünniler üzerindeki baskżlarżnż artżrdżklarż gerekēesiyle, bunlara bir ders vermenin zamanż geldiši belirtilerek ilk önce sol gruba mensup Alevilerin meskun bulundušu mahallelerde, ileri gelenlerin adresleri tespit edilmiž daha sonra tespit edilen adreslere eylem yapacak žahżslar belirlenmižtir. Müsait bir ortamda eylemin gerēekležtirilmesi iēin görüž birlišine varżlmżžtżr. 22 Aralżk 1978 günü sol gruba mensup 2 öšretmenin cenaze namazlarż bahane edilerek Alevilerin Sünnilere karžż baskżn hazżrlżšżnda olduklarż, Alevilerin ēošunlukta oldušu mahallelerde Sünni kadżnlarżn żrzżna geētikleri söylentileri halk arasżnda yayżlarak önceden planlandżšż gibi olay önce cenazelerin bulundušu cami civarżnda bažlamżž ve belirlenen semtlerdeki evlere baskżn žeklinde geližmižtir.
25 Aralżk 78 tarihli raporda, Sašlżk Kolejinde okuyan kżz öšrencilerin 22-23 Aralżk 78 gecesi, ēatżžmanżn oldušu mahalledeki kolejden Ešitim Enstitüsüne nakledilmeleri sżrasżnda, yatakhaneden alżnżp askeri cemseye götürülürken bir polisin bir kżz öšrenciyi vurarak öldürdüšü bilgisi yer aldż. Aynż raporda, yakżnlarżnż kaybeden Alevilerin hastane önünde bekledikleri sżrada, bir polisin atež ederek 2 genci öldürdüšü, kalabalżšżn linē etmek istediši polisin bažtabip tarafżndan hastane görevlisi üniformasż giydirilerek kurtarżldżšż anlatżldż. Raporda Bažtabip bu polisi görürse težhis edebilecešini ifade etmižtir denildi.
HALKI RAHATSIZ EDŻYOR
Raporda jandarmanżn Mašaralż Mahallesindeki Sünni grubun oturdušu kesime atež aēarak 2 kižiyi öldürdüšü belirtilerek Askeri birliklerin bu tarz davranżžżnżn devamż halinde saš kesim ve ülkücüler askere silahla karžż koyacaktżr denildi. MŻTin raporlarżnda özellikle ülkücülerin tutuklanmasżna veya askerin ülkücülere müdahalesinin önlenmesine yönelik ifadeler kullanżlmasż da dikkat ēekti. Olaylar bittikten bir gün sonra 29 Aralżk 1978de yazżlan raporda,Saš görüže mensup Sünni vatandažlar, komünizmle mücadele iēin devletin yanżnda yer alan sašcżlarżn tutuklandżšżnż ve tutuklamalarżn devam etmesi halinde nahož hadiselerin došabilecešini söylemekte ve gözaltżna alżnan žahżslarżn suēlu-suēsuz dövülmesini tasvip etmemektedir denildi.
ÜGD Genel Merkezi tarafżndan Maraža gönderilen Küržat Pazarcżošlu ve Tahir Akkažżn verdiši bilgiler yer aldż. Rapora göre iki ülkücü Geceleri güvenlik kuvvetlerinin ēekilmesini müteakip Alevilerin evlerine baskżnlar düzenlendišini, Maražta bol miktarda makinalż tüfek bulundušunu, Acilcilerden (bir sol örgüt) kalma bazż belgeler ve silahlarżn ele geēirildišini anlattż. 29 Aralżk 1978 tarihli raporda, olaylarżn bitmesinin ardżndan sašcżlarżn sżkżyönetim ilanżndan memnun oldušu belirtilerek solun olaylarda hżrpalandżšżnż düžündüklerini ve žehirde Ankara dan gelen 250-300 MŻT ajanżnżn dolažtżšż söylentisini yaydżklarż belirtildi. Raporda, bu söylentinin olaylara katżlan ülkücülerin eylemlerini övünme meselesi olarak anlatmalarżnż önlemek iēin ēżkarżldżšż öne sürüldü.
OLAYLAR 7 GÜN SÜRDÜ
19 Aralżk ile 26 Aralżk 1978de Kahramanmaražta meydana gelen ve yedi gün süren olaylar sżrasżnda 150 kiži öldürüldü. 23 yżl süren davalar sonunda 22 kiži idam, 7 kiži müebbet hapis, 321 kiži de 124 yżl arasżnda ceza aldż.
KENGERŻN EL YAZISI ŻTŻRAFLARI
MŻTin 8 Ocak 1979 tarihli raporunda, Ökkež Kengerin (Žendiller) 5 Ocak günü yakalandżšż ve Emniyet Genel Müdürlüšünden gelen 5 kižilik bir ekip tarafżndan sorgulandżšż ve sinemaya bomba attżšż iddiasżna yalanladżšż belirtildi. Raporda, Kengerin ifade zaptżnżn Ankaraya götürülmesinden ötürü ulažżlamadżšż belirtilmesine rašmen, Kengerin sinemaya bomba attżšżna iližkin bir emare olmadżšż iddia edildi. Raporda, Kengerin bomba attżktan sonra telefon görüžmesini duyan bir vatandažżn yaptżšż ihbar iēin de patlamanżn saš kurulužlara mal etmek amacżyla yapżldżšż iddiasżna yer verildi. 12 Eylül dosyasżnda Kengerin el yazżsż ifadesi de yer aldż. Kengerin pižman oldušum iēin hiēbir baskż altżnda olmadan yazżyorum ve parmak basżyorum diye imzaladżšż el yazżsż ifadesinde Ülkücü Genēlik Derneši (ÜGD) 2. Bažkanż Mustafa Kanlżderenin kendisine Güneži Gördüm filminin gösterimi sżrasżnda sinemaya bomba atżlacašżnż söyledišini anlattż. Kenger ifadesinde žunlarż söyledi: Birinci bažkanla görüžtüšünü ve halkż kżžkżrtmak ve tahrik etmek iēin, (solcularżn attżšż süsü verilerek tahrip gücü az bir dinamet atżlarak halkżn isyanżnż sašlamaktż.) Bu arada 1. Bažkan Ankaraya genel merkeze gitmižti. 2. bažkan dinamitin atżlmasż iēin Mustafa Tecirli ve bana emir verdi. O gün saat 3de Žekerli Camiinden gelip almamżzż söyledi. Ben de aldżm.
Kenger, Yunus Żlhan, Mustafa Tecirli ve kendisinin sinemada, filme ara verildišinde kimsenin oturmadżšż ön sżralara bombayż attżklarżnż ve sloganlarla halkż kżžkżrttżklarżnż anlattż. Żlhan da ifadesinde kendisinin sinamanżn damżna attżšż dinatimin patlamamasż üzerine, ön sżralara bombayż kendisinin dešil Kengerin attżšżnż söyledi. Belgelerde, Kengerin Ankarada 7 TŻPli öšrencinin katledildiši olaydan sonra ežkali ēizilen birine benzediši iēin de sorgulandżšż bilgisi yer aldż. Kenger, yine el yazżsż ile verdiši ifadede 17 Nisan 1978de bir kez Ankaraya gittišini, olayla ilgisinin olmadżšżnż iddia etti.
ŻŽKENCEDE MŻ KABUL ETMŻŽ?
MŻTin Konu bölümünde Ökkež Kenger yazan 23 Ocak 1979 tarihli raporunda da Kengerin korunmasż dikkat ēekti. Żlgili MŻT elemanżnżn Kengerin ifadelerini anlattżšż bölüme Bölge Müdürlüšünün Notu bažlżšżyla bir bölüm eklendi. Notta, Ökkež Kengerin de 12 Ocakta Maražtan Ankaraya götürüldüšü, 19 Ocakta ise geri getirildiši belirtilerek Ankarada gözünün bašlandżšżnż, cereyan verildišini, ižkenceye dayanamadżšżndan ne söylerlerse evet dedišini ve sonunda hazżrlanan sorgu zaptżnż imzaladżšżnż söylediši anlatżldż.
1 MAYIS OLAYSIZ GEĒERSE DŻSK KAZANIR
1 Mayżs 1977den önce MŻT tarafżndan Cumhurbažkanlżšż, Bažbakanlżk ve Genelkurmay Bažkanlżšżna gönderilen raporlarda ise DŻSKin 1 Mayżs kutlamalarżnżn olaysżz geēmesini istediši, bu durumda kazananżn DŻSK olacašżnżn belirtilmesi dikkat ēekti. Belgede DŻSKin bir önceki yżl düzenlenen 1 Mayżs kutlamalarżnda da olay ēżkmamasżnż sašladżšż ve bunu yine yapabileceši belirtildi. Ažżrż solun 1 Mayżsla ilgili hazżrlżklarż bažlżklż 44 sayfalżk bir raporda, DŻSKin 1 Mayżsla ilgili amaēlarż sżralanżrken Olaysżz geēen mitingle kamuoyunu kazanmak ve bu bayramż mežrulažtżrmak maddesi de yer aldż. Raporun sonunda da Bir yżla yaklažan bir süre sonra 1 Mayżs 1976 eylemine bakżldżšż zaman , DŻSKin bu eylemden umdušu sonuēlarżn büyük kżsmżnż istihsal ettiši söylenebilecektir denildi. Raporlarda, mitingte olay ēżkacaksa bunun Maocu gruplarla DŻSKliler arasżnda ēżkabilecešini vurgu yapżlmasż da dikkat ēekti. MŻTten olay günü aynż kurumlara sürekli olarak bilgi akżžżnżn sašlandżšż ve mitingin olay ēżkmadan tamamlanacašż bilgisi yer aldż. MŻTin bu raporu göndermesinden saatler sonra ise kitleye aēżlan atežle 1 Mayżs katliamż yažandż. MŻT bunu da Maocularla DŻSKlilerin Kürdistana özgürlük sloganż nedeniyle ēatżžmasżna bašladż. (Vatan)
Faīk Būcak, ne tenź siyasetmedar bū. Helbestvan jī bū. Di hemū helbestźn xwe de bang li xort ū keēźn Kurd dikir. Hźviya wī xort būn. Helbesta xwe ya navdar Sonda Mirinź ji bo xorten ku canź xwe yź ezīz ji bo welat feda dikin, li zīndanan jiyana xwe ji dest didin nivīsandi bū.
Faīk Būcak, dema ku helbestźn xwe dinivīsand wź demź žert ū īmkanźn īro weke īro tune būn. Mirov nikarībū tižtźn nivīsandī bi xwe re bigerīne. Faīk Būcak helbestźn xwe źvarź bi dost ū hevalźn xwe didan jiberkirin ū digot qīza xalź min, van helbestan baž jiber bike, rojekź ku ez canź xwe ji dest bidim bela ev helbest wenda nebin. Berī žehadeta wī dostekī helbestźn wī bi dengź wī di kasźtekź de tomar kiribūn.
Yarź bixun e sitranź dīlanź.
Dilź min birīn e lź dilovanź.
Min dil da te bejn zirava halanź.
Hey endam bi vejīnī wer e xoybun.
Ji ēīya ū dežt nalin tź ax yarź.
Boy te dilź min jan da birīndarź.
Li warź me derman gulź baharź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Mezra botan warź mīr ū mīrekź.
Mem got, em nevin ēīroka dīrokź.
Tarīya zīndan ronīk e jīrekź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Kanź mezra botan xwazil bi berź.
Mem ēubu warź Zīna evīndarź.
Fesadź wan bu sebebź kederź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Sź Ehmed ū Xecź ēu ser zozanź.
Wekź kevok bu li ēīyay Sīpanź.
Xezal xun berda ser bejn ū fīstanź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Zarok roda ēu ji ber žīpa avź.
Hilanīy e dengź žīna dźw bavź.
Bīr anī Helepēź dil bu wek ževź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Neyar hat boy qirkirina Dźsimź.
Hovītī kirin li Muž ū Amedź.
Xun rijandin li Zīlan ū Qoēgīrź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Boy Kurdistan li ber gule baranź.
Hunandīy e vejīnī ū xoybunź.
Boy Partī Demokrat a Kurdistanź.
Hey endam bi vejīnī wer e xoybun.
Hun Dizanin !
Ji Yźzdanź Dilovan,
Dīyarī Bihužte...
Ew der Kurdistane...
Ava Bihužtź...
Kanīya Zemzemź...
Hebuna li bin Axź...
Zźrź Zer ū Ava Rež...
Kakilźn, Gūz ū Tūyan...
Darźn Rezan ū hwd...
Li Welatź Kurdistane...
Kaniya Neftź, Diherike Cīhanź...
Ēavźn birēīyan, Zur bu...
Ewrź rež, li ser Kurda, rźz bu...
Terorīstźn, bi Cilźn Rež, har bu...
Amerīka ū Ewropa, Hevkar bu...
Pźžmerge, bi Top ū Tifingan, ra bu...
Barzanī, bź xew ma ū Tekožer bu...
Emź, bi avakirina Kurdistan a mezin, dagirkerźn Kurdistan ź, ji ser axa Kurdistan ź, bavźjin der ū dawī li Saltanat ū Heytehola wan bīnin. Emź, komarźn wan, hilžīnin ū desthilatīyźn wanźn gemar, bikin tarītī ya dīrokź...
Xužk ū Bira yźn Hźja !
Ji boy ažītīya Cīhanź, hewceye em, dawī li žež devletźn īro, -Tirkiye, 2-Īran, 3-Żraq ū Kuweyt ź, 4-Surīye, 5-Azarbeycan ū 6-Lūbnanź '', bīnin, Ēend Welatźn Gelźn Arī lź dijīn tevź Nexžź Kurdistan ź bikin ū wekź Īmparatorī ya Medya yź, Kurdistan mezin, ēź bikin. Ū pažź jī, emź Kurdistana Piroz, bikin Kele ya Demokrasī yź...
Di vī pirojź da, Nexižź Kurdistana mezin, digīhī je, Ewropa yź. Hewceye, her Kurdźn, bi xīret ū mźrxas, beždarź, ramana, Kurdistan a mezin be.
Em hźvīnin, partī ū rźxistinźn Kurdistan ź, dest bavźjin, piroje ya Kurdistanek Federe, ya wekź Almanya yź. Ango, li her pźnc perēeyźn Kurdistan ź rista ( sīstema ) Federe, pźk were. Dibź Kurd, bi dagirkerźn Kurdistan ź ra ne, Kurd, bi hevra, devletek Federal, pźk bīne.
Em hźvīnin, zaravayźn Kurdī, Loranī, Goranī, Soranī, Kurmancī, Hewramī, Zazakī ū hwd, di Kurdistanek Federe da xurt ū gež bive...
Ez, li ser navź Malpera ; www.pdk-xoybun.com ź, www.xoybun.com ź ū li ser navź Partīya Demokrat a Kurdistan - Xoybun ź, bang li kevnežopźn PDK ya 1965 ź ū bang li kesźn Kurdistanī dikim, beždarź PDK-XOYBUN ź bin, em bi hevra, axa Kurdistana pīroz rizgar bikin...
Dubare, bang li kevnežopźn PDK ya 1965 ź ū li her kesźn Welatparźz ū Kurdistanī dikim, bi endamtī, bežardarź PDK - XOYBUN'ź bin, Partīya xwa ya PDK ź, xurt ū zindī bikin. PDK - XOYBUN, berdewama PDK ya 1965'a ye ū dixwaze, bi zindībuna PDK ź ra, bi avakirina Kurdistana mezin, ruhź Žehīdźn Kurdistan ź, žad bike...
Ez hźvīmim, partī ū rźxistinźn Kurdistan ź, dest bavźjin, piroje ya Kurdistanek Federe, ya wekź Almanya yź. Ango, li her perēe'yźn (Herem'źn) Kurdistan ź, rista ( sīstema ) Federe, pźk were. Dibź Kurd, bi dagirkerźn Kurdistan ź ra ne, Kurd, bi hevra, devletek Federal, pźk bīne.
Disa, hźvīmim, zaravayźn Kurdī, Loranī, Goranī, Soranī, Kurmancī, Hewramī, Zazakī ū hwd, di Kurdistanek Yekgirtī ū Federe da, xurt ū gež, bive...
Ez amademe, bi welatźn Emperyal ra, Peymanek pźk bīnim... Di vī peymanź da, 500 sal, berjewendīya welatźn Emperyal, hebe ū Kurdistan jī, heta hetayź, azad be...
Eger, welaten Emperyal, ji bo avakirina, Kurdistana Mezin, alīkarī bide me, wź demź, emź jī, 500 sal, qezenca, ser-erd ź ū bin-erd ź, Kurdistanź, ji % 50 yź, bidin wan, welatźn hevkarźn xwe ū emź, 500 sal, Lula Neftź jī, ji wan, welatźn hevkarźn xwe ra, vekin... Emź, ji bo parastina Kurdistanź, ji Artźža Kurdistanź ra, 80 Mīlyon, Dabanēe, Tifing'źn herź Moderin, Rokźt'źn, Antī-Panzer ū Fūze'yźn, Antī-Tīyare ū hwd, ji wan, welatźn hevkarźn xwe, bikirin...
Kengź Kurdekī Were Kužtin, Hun Jī Sź Zarokan Ēźkin ! . .
Gelź Xužk ū birayźn Kurd, neyarźn Kurda ū dagirkerźn Kurdistanź bi sed salane, Bira, Bav, ū Xužkźn me Kurda bi žiklźn curbecur dikujin. Dibź em dev ji tolhildanź bernedin. Ango hewceye em mafźn xwayź Tol Hildanź bikar bīnin.
Gelź Xužk ū birayźn Kurd, dema neyarźn Kurda ū dagirkerźn Kurdistanź, Kurdekī kužt, hun jī bi cengawerī tol hilanīn ( heyf hilanīn ) bigirin.
Gelź Xužk ū birayźn Kurd, kengź Kurdekī bi destź neyarźn netewa Kurd were kužtin, hun jī, di žuna wī kesź žehīd da, sź zarokan ēźkin !...
Gelź Xužk ū birayźn Kurd, dema hun nu dizewicin, an cźvī an jī sźber zarok bīnin dinź !...
Gelź birayźn Kurdźn li Kurdistan ź ū Kurdźn li seranserź Cīhanź, hetanź sala 2113 yź, ango hetanź sed salź kī, bi kźmasī, sź an jī ēar Jin bīnin, ango sź caran an jī ēar caran bizewicin, bila jimara Kurda, li Kurdistanź ū li seranserź cīhanź, zźde be. Dakū em, bikaribin, li hemberź dagirkerźn Kurdistan ź, xwe biparezin ū em li hemberź Teknolojī ya īro wenda nebin !...
Yarź bixun e sitranź dīlanź.
Dilź min birīn e lź dilovanź.
Min dil da te bejn zirava halanź.
Hey endam bi vejīnī wer e xoybun.
Ji ēīya ū dežt nalin tź ax yarź.
Boy te dilź min jan da birīndarź.
Li warź me derman gulź baharź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Mezra botan warź mīr ū mīrekź.
Mem got, em nevin ēīroka dīrokź.
Tarīya zīndan ronīk e jīrekź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Kanź mezra botan xwazil bi berź.
Mem ēubu warź Zīna evīndarź.
Fesadź wan bu sebebź kederź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Sź Ehmed ū Xecź ēu ser zozanź.
Wekź kevok bu li ēīyay Sīpanź.
Xezal xun berda ser bejn ū fīstanź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Zarok roda ēu ji ber žīpa avź.
Hilanīy e dengź žīna dźw bavź.
Bīr anī Helepēź dil bu wek ževź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Neyar hat boy qirkirina Dźrsim ź.
Hovītī kirin li Muž ū Amed ź.
Xun rijandin li Zīlan ū Qoēgīr ź.
Hey endam bi vejīnī ver e xoybun.
Boy Kurdistan li ber gule baran ź .
Hunandīy e vejīnī ū xoybun ź.
Boy Partī Demokrat a Kurdistan ź.
Hey endam bi vejīnī wer e xoybun.
Hezar salź, Dagirkerźn Kurdistan ź, Bav ū Kalź me, bi žiklźn Curbe-cur kužtine. Dema em, Kurdistana mezin, ēź nekin, ewźn hīna, Hezar salźn din jī, me ū Zarokźn me, bi žiklźn Curbe-cur, bikujin. Divź em, dawī li žež devletźn īro, ''1-Tirkiye, 2-Īran, 3-Żraq ū Kuweyt ź, 4-Surīye, 5-Azarbeycan ū 6-Lūbnanź '', bīnin Ēend Welatźn Gelźn Arī lź dijīn, tevź Nexžź Kurdistan ź bikin ū wekź Īmparatorī ya Medya yź, Kurdistan mezin, ēź bikin. Ū pažź jī, emź Kurdistana Piroz, bikin Kele ya Demokrasī yź...