TÜRKİYE İNGİLİZ BİRLİKLERİNİN SINIRDA GÖREV YAPMASINA İZİN VERMİYOR

Wext: Sunday, 16.February. @ 09:57:24 CET

Mijar:

-The Guardian 'dan ceviri
Türkiye, Saddam Hüseyin rejimine karşı kuzeyden cephe açmak üzere hazırlanan ABD birliklerine destek verecek İngiliz birliklerinin konuşlandırılmasına izin vermiyor. Bu konuda üç hafta önce yapılan resmi talebe henüz cevap alınamamıştır.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın, ABD ile askeri işbirliği sorununu çözümlemek üzere Washington'a gittiği ve birliklerin Irak sınırında konuşlandırılması konusunda NATO'da çıkan tartışmaların sıcaklığını koruduğu şu sıralarda bu konuda da gecikileceğine dair basında haberler yayımlanıyor.
ABD tarafından sorunun çözümü için ortaya konulan ve Fransa, Almanya ve Belçika'nın reddetmesiyle ittifakın kökünden sarsılmasına yolaçan anlaşma tasarısının Brüksel'de 19 ülke temsilcisi tarafından görüşüldüğü NATO toplantısı dün akşam sona ermiştir.


NATO sözcüsü Yves Brodeur, "Temsilciler fikirlerini değiştirmedi. Hala NATO'nun karar vermesi için doğru bir zaman olmadığını düşünüyorlar." demiştir.


Washington, Avrupa'daki ABD üslerinin korunmasında yardım ve NATO birliklerinin Körfeze kaydırılabilmesi için Balkanlardaki barış gücü görevini devralma taleplerini geri çekmeyi önermiştir.


Brüksel'deki genel kanı ise, BM silah denetçileri Başkanı Hans Blix'in yarın raporunu Güvenlik Konseyi'ne sununcaya kadar Almanya, Fransa ve Belçika'nın tavır değiştirmeyecekleri doğrultusundadır.


İngiliz birliklerinin konuşlandırılması konusundaki resmi talep, İngiltere Genelkurmay Başkanı Oramiral Sir Michael Boyce'un Ocak ayında, İngiliz Jaguar uçak filosunun Kuzey Irak'taki uçuşa yasaklı bölgeyi kontrol ettiği İncirlik Hava Üssü’nü ziyaret ederken, Türk meslektaşı Orgeneral Hilmi Özkök ile görüşmesi sırasında yapılmıştı.


Bünyesinde binlerce asker bulunan 16'ncı Hava İndirme Tugayı, komando birlikleriyle birlikte Paraşüt Alayına bağlı iki tabur, helikopterler ve mühendislere sahiptir.


Bir Türk gazetesi, askeri kaynaklar tarafından, "İngilizlerin Ankara için güvensizlik yaratacak şekilde Irak Kürtleri üzerinde nüfuz sağlamaya çalışacakları" endişesiyle, Türk komutanlarının İngiliz birliklerini kabul etmekten çekindiklerinin belirtildiği haberini yayımlamıştır.


Gecikme, bir savaş halinde kuzey Irak'ta ortaya çıkabilecek bir karışıklık hakkında büyüyen kaygıları yansıtmaktadır. Washington, Kuzey Irak'ta bulunan Türk birliklerinin ABD komutası altında görev yapmasında ısrar ediyor ancak, yarı otonom Kürt bölgesinde 15 bin askeri bulunan Türkiye bu talebi geri çevirmiştir.


Türk birlikleri ile Kürt grupları arasında çatışma çıkmasından endişe ediliyor. Türk birlikleri, eskiden PKK veya Kürdistan İşçi Partisi olarak tanınan KADEK'in kullandığı son barınaklarına saldırı düzenleyebilirler.


Türkiye'den askeri müdahale gelmesi tehdidi, üç yıl önce ateşkes ilan eden KADEK'in terör kampanyasına tekrar başlama tehdidine neden olmuştur. Grubun cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan, Türk birliklerinin bölgeye girmesi halinde militanlarının tekrar Türkiye'ye sızacaklarını söylemiştir.


Osman Öcalan, "Şayet Türkiye bu konuyu bir kan davası olarak görür ve bir imha savaşına girerse, Ankara hükümeti kendi sonunu hazırlamış olur. Silahlı direniş, mümkün olduğu en geniş alanda yapılacaktır." demiştir.


Irak ile savaş olasılığında NATO koruması talep eden Türkiye, resmi olarak AWACS erken uyarı uçakları, Patriot bataryaları ve kimyasal ve biyolojik silahlara karşı eğitilmiş özel piyade birlikleri talebinde bulunmuştur. Bazı yorumcular, NATO konuşlandırmasının, savunma harekatı kadar saldırı harekatı için de kullanılabileceğini belirtiyor.


Türkiye'nin Irak sınırında yaşayan halk, Irak'tan olası bir gaz bombası saldırısına karşı korunmak için, evlerinin kapı ve pencerelerine plastik tabakalar yerleştirmeye veya sığınak yapmaya başlamışlardır.


Yakış'ın Washington'daki görüşmeleri, üslerini ABD birliklerine açmak için ek mali yardım talebi üzerinde yoğunlaşacaktır.

13 Şubat-Owen Bowcott/Ian Black







Navnîşana ev nûçe jê hatî: PDK-XOYBUN; wiha, di xizmeta, Kurd û Kurdistanê daye : Pirojeya Kurdistana Mezin, Pirojeyên Aborî û Avakirin, Pirojeyên Cand û Huner, Lêkolîna Dîroka Kurdistanê, Perwerdeya Zimanê Kurdî, Perwerdeya Zanîn û Sîyasî, Weşana Malper û TV yên Kurdistane.
http://www.pdk-xoybun.com - www.xoybun.com

Bo ev nûçe navnîşan:
http://www.pdk-xoybun.com - www.xoybun.com/modules.php?name=News&file=article&sid=86