Çocuk günü işkenceyle kutlandı!

Wext: Monday, 09.December. @ 11:48:02 CET

Mijar:

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabul edilişinin 13. yıldönümünde Türkiye'de yine işkence manzaraları vardı. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle kimi illerde valilikler, okul müdürlükleri ve çeşitli kamu kuruluşları tarafından etkinlikler düzenlenerek bu gün "kutlanırken", Diyarbakır'da 12 yaşındaki E.G. gözaltına alınarak yarım saat boyunca işkence yapıldı
Diyarbakır Balıkçılarbaşı Semti'nde oturan Güler ailesinin evine 18 Kasım 2002 günü baskın düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri, arandığı iddia edilen 17 yaşındaki E.G.'yi evde bulamayınca 12 yaşındaki kardeşi E.G.'yi gözaltına alarak emniyete götürdü.

İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvuran baba Fahri Güler, 4 yıldır evlerine sürekli sivil polisler tarafından baskın düzenlendiğini belirterek, "Oğlum E. uzun zamandır eve gelmiyor. Polisler de gece eve baskın düzenleyerek, onu bizden istedi. E. olmayınca 12 yaşındaki oğlum E.'yi gözaltına aldılar" dedi. Aynı gece oğlu E.'nin serbest bırakıldığını anlatan Fahri Güler, "E. eve gelmeden Şehitlik ve Bağlar Karakolu'na gittim. Bana 'burada böyle bir çocuk yok' dediler. Aradım fakat bulamadım oğlumu. Eve geldim. Arkamdan çocuğu serbest bırakmışlar. Ama her tarafı şiş içinde. Gözlerinde, bacak ve karın bölgesinde şişler ve darp izleri vardı. Artık polislerin evime baskın düzenlemesini istemiyorum" dedi. Baba Güler, polisler hakkında suç duyurusunda bulanacağını açıkladı. Karakolda işkence gören E.G. ise polislerin kendisini önce Şehitlik Karakolu'na oradan da Ofis'teki Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğünü belirtti. Emniyet Müdürlüğü'nde yarım saat boyunca tekme tokat dövüldüğünü belirten E.G. "Bana kötü küfürler ediyorlardı. Giden gelen beni dövüyordu. Çok korktum. Bana hep sen E. değil E.sin diyorlardı. Buna bir türlü anlam veremiyordum" dedi.


Türkiye'nin de imzası var!

20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kabul ediliyor ve kutlanıyor. Bu sözleşmeyi 14 Eylül 1990'da imzalayan Türkiye'de ise çocuk işçilerin yüzde 35'i 13 yaşın altında, çocukların yüzde 62.60'ı fiziksel cezaya maruz kalıyor, işkence görenlerin yüzde 10'u çocuk.

20 Kasım Evrensel Çocuk Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) İzmir Şube Başkan Yardımcısı Selvet Çetin, dünyada ve Türkiye'de çocuk haklarını hiçe sayan uygulamalara dikkat çekerek yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarını duyarlı olmaya çağırdı.

Çetin açıklamasında "Sözleşmenin 6. maddesi çocukların yaşam hakkının korunması için taraf devletleri yükümlü kılıyor. 19. maddesi çocuklara yönelik şiddet ve kötü muamelenin önlenmesi hükümlerini içeriyor. Ne yazık ki yazılı metinlere rağmen çocuklar şiddet, işkence ve kötü muameleye maruz kalmakta, cinsel taciz, sömürü ve uyuşturucu kurbanı çocuk sayısı dünya genelinde artış göstermektedir. Tüm uluslararası koruyucu mekanizmalara rağmen dünya genelinde çocuklar büyük acılar yaşamaya devam ediyor. İstatistiklere göre yaklaşık 2 milyar olan dünya çocuk nüfusunun 600 milyonu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ülkemizde çocuklara yönelik temel hakların ihlali oldukça yaygın. Bu kanaati resmi istatistikler de doğruluyor. Örneğin Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Çocuk Bürosu kayıtları baz alınarak yapılan araştırma, çocuk işçilerin yüzde 35'inin 13 yaşından küçük olduğunu gösterdi. Çocuk Islahevlerinde sağlıklı beslenme ve eğitim imkanları yetersiz olduğu gibi çoğu kez çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar olayları öne çıkıyor. Türkiye'de işkence görenlerin yüzde 10'u çocuklardan oluşuyor. Bu önemli gün dolayısıyla yetkililere sesleniyor ve çocuk hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik hukuki yaptırımların artırılmasını ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için çaba harcanmasını istiyoruz. Çocuğa yönelik her türlü ayrımcılığın, işkence, kötü muamele ve istismarın sona ermesi için sivil toplum temsilcilerini duyarlı davranmaya çağırıyoruz." dedi.

Dema Nû








Navnîşana ev nûçe jê hatî: PDK-XOYBUN; wiha, di xizmeta, Kurd û Kurdistanê daye : Pirojeya Kurdistana Mezin, Pirojeyên Aborî û Avakirin, Pirojeyên Cand û Huner, Lêkolîna Dîroka Kurdistanê, Perwerdeya Zimanê Kurdî, Perwerdeya Zanîn û Sîyasî, Weşana Malper û TV yên Kurdistane.
http://www.pdk-xoybun.com - www.xoybun.com

Bo ev nûçe navnîşan:
http://www.pdk-xoybun.com - www.xoybun.com/modules.php?name=News&file=article&sid=28